JAAR­
OVERZICHT
2024

Bekijk hoe we gescoord hebben.

Voorwoord

Iedereen in Beweging, Niemand Buitenspel

Het was wederom een mooi jaar, waarin we samen de schouders eronder hebben gezet om onze voorzieningen en programmering zo gericht mogelijk nóg beter bereikbaar te maken. Zo droegen we bij aan fietsprogramma’s waarmee we Rotterdammers leren fietsen en in beweging brengen. Ook passen we locaties aan om deze voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Met fondsen zoals Laureus, Stichting Meedoen en Mee werken we samen om het behalen van zwemdiploma’s voor iedereen haalbaar te maken. Je leest hier meer over bij ons speerpunt “Niemand buitenspel”.

2024 werd het jaar waarin we een nieuwe structuur doorvoerden. Eerder ontvingen we van de gemeente Rotterdam de opdracht om te onderzoeken of we het bedrijf gestroomlijnder konden organiseren. Daarnaast was er een duidelijke wens vanuit de gemeente om te kijken of er versnelling mogelijk was binnen het proces van het “Integraal Huisvestingsplan Sport”. Na het opstellen van deelplannen in 2023, zijn we in januari 2024 gestart met de nieuwe organisatievorm.

Met deze nieuwe structuur hebben we de basis gelegd voor de verdere groei van het bedrijf. Die groei bestaat uit drie onderdelen: ten eerste het ontwikkelen van strategieën, door middel van een duidelijke koers en richting op de langere termijn voor het gehele bedrijf. Ten tweede het verder uitbouwen van de bestaande exploitaties, onder andere door nieuwe sportvoorzieningen uit Rotterdam toe te voegen en bestaande exploitaties te verbeteren. En tot slot door het herontwikkelen van bestaande en het realiseren van nieuw te bouwen sportlocaties voor de gemeente Rotterdam, die wij vervolgens exploiteren. Hierover lees je meer bij het speerpunt “Excellente exploitatie”, dat als een rode draad door de acties van 2024 loopt.

Samen met de collega’s van Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam werkten we aan verschillende TeamNL-programma’s. Zo is het gelukt om van het kanosprintprogramma een volwaardig onderdeel te maken van TeamNL op onze duursportlocatie, de Willem-Alexanderbaan. Daarnaast haalden we het TeamNL waterpoloteam, zowel de dames als de heren, naar Rotterdam. Onze rol binnen de verschillende 010-puntenplannen voor deze sporten zorgt ervoor dat we de verbinding tussen breedtesport in de wijken en topsport nog sterker kunnen neerzetten.

Alle resultaten van 2024 zijn te danken aan de inzet en betrokkenheid van onze collega’s en partners. Samen bouwen we aan een inclusieve, duurzame en bruisende sportgemeenschap in Rotterdam. We danken iedereen die heeft bijgedragen aan onze missie en kijken met enthousiasme uit naar de kansen en uitdagingen van de toekomst. Samen blijven we ons inzetten om meer Rotterdammers in beweging te krijgen.

Ronald van Ombergen 
directeur-bestuurder

 

Over ons

Niemand buitenspel

  • Focus op toegankelijke accommodaties
  • Opening van een nieuwe, prikkelarme gymzaal
  • 3×3 On Wheels
  • Nieuw dit jaar: blindentribune bij zwemevent
  • Fietslessen: vrijheid op wielen
  • Vliegende start voor Regisseurs Bewegen en Gezondheid

Excellente exploitatie

  • Verder met verduurzaming van sportaccommodaties
  • Opening Sportcentrum Feyenoord: een nieuwe plek voor de wijk
  • Meer beweging op reststroken: slimme invulling van ongebruikte ruimte
  • Van lelijk eendje naar modern thuishonk
  • Sporthal Het Lage Land

Meer service, meer kwaliteit

  • Een megapuzzel van ongeveer 1.000 zwemlessers
  • Certificaat voor gezondere keuzes in de horeca
  • Digitale inhaalslag: de weg naar een betere klantbeleving
  • Minder schakels, meer service: dit is de nieuwe Klantenservice

Nieuw: Projecten BV

    • Aan de slag met nieuw clubgebouw op Erasmuspad
    • Nieuwe visie: Het Flexibele Clubgebouw
    • Volwaardig cricketveld op Rotterdam-Zuid

 

 

 

 

 

 

 

 

Visuele tijdlijn
evenementen

 

 

 

 

 

 

Over Sportbedrijf Rotterdam

Bekijk video

Dit is wat we doen

Wij exploiteren, onderhouden en ondersteunen sportlocaties door heel de stad. Van gymzalen en sporthallen tot atletiekbanen, hockeyvelden en zwembaden. We zorgen dat zij alles krijgen wat ze nodig hebben, zodat zij op hun beurt weer alles kunnen bieden wat sporters en verenigingen nodig hebben. Zo zorgen we ervoor dat elke Rotterdammer altijd vlakbij een goede, schone en veilige sportlocatie woont.


Voor sporters

Sportbedrijf Rotterdam helpt sporters bij het vinden van de perfecte plek om hun sport te beoefenen. Welke tennisbanen of voetbalverenigingen zijn er bij je in de buurt? Kun je ook ergens in de stad voordat je naar werk gaat banenzwemmen? Het Sportbedrijf helpt mensen in beweging te komen.

Bekijk de locaties waar je kunt sporten

 

Voor sportaanbieders

Een ondernemende stad is een stad in beweging. Daarom helpt Sportbedrijf Rotterdam mensen die een sport willen aanbieden of sportverenigingen op zoek naar een onderkomen bij het waarmaken van hun doelen. Wij vertellen je precies welke sportlocaties of accommodaties het beste passen bij wat je wilt bereiken. En mocht de perfecte locatie nog niet bestaan, dan kijken we of wij die samen kunnen opzetten! We kunnen je zelfs helpen bij het bereiken van het juiste publiek. Dus zeg het maar: wat ben je van plan?

Lees meer over de samenwerking met sportaanbieders

 

A CHAMPION IS SOMEONE WHO GETS UP WHEN HE CAN’T

 

Niemand buitenspel

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Ook als je een beperking hebt, net wat minder geld te besteden, of gewoon niet zo goed weet waar je moet beginnen. Daarom zetten we extra stappen om echt álle Rotterdammers in beweging te krijgen. Zodat niemand aan de zijlijn hoeft te blijven staan.

Focus op toegankelijke accommodaties

Ook als je een fysieke of mentale beperking hebt, moet je kunnen sporten. Daarom vinden wij dat er voldoende sportaccommodaties moeten zijn die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. In 2024 lieten we 30 van onze locaties testen op toegankelijkheid voor mensen met een visuele, auditieve of lichamelijke beperking. Onze stagiair Colin van Tricht hielp daarbij als ervaringsdeskundige. De uitslag? Helaas scoorde geen enkele accommodatie een 10. Iets wat we natuurlijk wel graag willen. Daarom hebben we in 2024 alvast 8 accommodaties beter toegankelijk gemaakt. Ze werden toegankelijker door onder andere ramen en traptreden te markeren, deuren en kozijnen te verbreden en toiletten aan te passen. Ook zorgden we buiten voor straatwerk zonder oneffenheden en voldoende gehandicaptenparkeerplaatsen en parkeerplaatsen voor scootmobielen.

In 2025 gaan we met de volgende 15 accommodaties aan de slag!

Opening van een nieuwe, prikkelarme gymzaal

In een rustige buurt op Zuid ligt Gymzaal Jan Ligthartstraat. Deze gymzaal opende in het najaar van 2024 de deuren. Als je aan komt lopen, zie je bij de ingang dat deze gymzaal anders is dan de andere gymzalen bij het Sportbedrijf. In plaats van een gekleurd bord met de naam van de gymzaal, hangt er bij de Jan Ligthartstraat een bordje in zwart-wit. Deze gymzaal is namelijk bijzonder.

Prikkelarme inrichting
De gymzaal is volledig prikkelarm ingericht, speciaal voor kinderen die baat hebben bij minder afleiding. Zo hebben we de belijning beperkt, waardoor het niet zo druk is op de sportvloer. Ook hebben we de materialen net iets hoger gehangen, zodat je er niet per ongeluk tegenaan loopt. En in de gymzaal – en zelfs in het hele gebouw – kom je geen drukke kleuren of teksten tegen. Bij het ontwerp en de inrichting van deze gymzaal is alles doordacht om sport toegankelijk en veilig te maken voor een speciale doelgroep.

Aanbieders met specifiek aanbod
Overdag sporten hier leerlingen uit het speciaal onderwijs. Na schooltijd wordt de zaal gebruikt door sportaanbieders met een specifiek aanbod. Bijvoorbeeld sportlessen voor kinderen met een lichamelijke of visuele beperking en kinderen op het autistisch spectrum.

3×3 On Wheels

Een bloedstollende finale, een laatste schot en… BAM! Nederland pakt de winst in 3×3 basketbal op de Olympische Spelen. Herinner je dat moment nog? Vlak daarvoor, in juni, vond in Rotterdam voor die sport 1 van de voorrondes plaats van de Nederlandse Kampioenschappen. Wij organiseerden een side-event voor 6 teams met Rotterdammers met een fysieke beperking: de 3×3 On Wheels. Deze sporters lieten zien dat deze populaire sport er voor iedereen is!

Door heel het jaar heen organiseren we dit soort evenementen. Steeds ook met aandacht voor Rotterdammers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Waarom? Collega Roderique van der Weele licht dit toe: “Iedereen moet kunnen sporten, maar voor de ruim 125.000 Rotterdammers met een beperking is dat niet altijd vanzelfsprekend. Welke sporten zijn er? Waar kun je terecht? En wordt bij het aanbod wel rekening gehouden met jouw behoeften? Samen met onze sportpartners in de stad werken we aan Rotterdam Sport Onbeperkt om letterlijk én figuurlijk drempels weg te nemen. Onder andere door met evenementen als 3×3 On Wheels te laten zien: sporten met een beperking is mogelijk én leuk!”

Meer weten over sporten met een beperking in Rotterdam? Of misschien zelfs meedoen? Check unieksporten.nl/rotterdam en ontdek jouw sport!

 

 

“Samen met onze sportpartners in de stad werken we aan Rotterdam Sport Onbeperkt om letterlijk én figuurlijk drempels weg te nemen”

Nieuw dit jaar: blindentribune bij zwemevent

Eind november meldden nationale en internationale topzwemmers zich weer in Zwemcentrum Rotterdam. Om zich tijdens de jaarlijkse Rotterdam Qualification Meet (RQM) te kwalificeren voor internationale toernooien. Maar wat krijg je van zo’n event mee als je niets of niet goed kunt zien? Paralympisch zwemster Lisette Bruisma weet dat uit eigen ervaring: “Ik kreeg er vrij weinig van mee. Je bent echt afhankelijk van wie je meeneemt en of die persoon zin heeft om 2 uur lang te vertellen wat er allemaal gebeurt.”

Daarom introduceerden we dit jaar voor het eerst een blindentribune: een speciale plek in het zwembad waar mensen met een visuele handicap via een koptelefoon audiocommentaar krijgen. Zo hoefden zij niets te missen van de races en het zwemgeweld. Alles wat er gebeurde in het zwembad, werd namelijk tot in detail beschreven. Lisette geeft aan dat dit soort initiatieven heel belangrijk zijn: “Door de blindentribune, maar ook door het geven van een clinic waarbij parazwemmers van harte welkom zijn, wordt een event als RQM heel inclusief. En ik denk dat dat in deze tijd ontzettend belangrijk is. Dat iedereen de kans moet krijgen om mee te doen.

Fietslessen: vrijheid op wielen

Nederland is een fietsland, maar wat als je nooit hebt leren fietsen? Of als een val of ongeluk je onzeker heeft gemaakt op de fiets? Deze Rotterdammers helpen we sinds 2024 met gratis fietslessen. Afgelopen jaar organiseerden we 19 cursussen voor volwassenen op 10 locaties in verschillende wijken: van Charlois tot Prins-Alexander. Elke cursus bestond uit 12 lessen. En iedereen mocht meedoen!

Voor veel deelnemers betekent leren fietsen een wereld van verschil: zelfstandig naar werk, met de kinderen fietsen, een ritje naar de markt, of simpelweg goedkoop vervoer. Daarnaast is fietsen een mooie, laagdrempelige manier om in beweging te blijven. Leuk om te zien dat de fietslessen juist ook doelgroepen in beweging brengen die we minder snel bereiken met andere activiteiten. Dit project realiseren we samen met de Fietsersbond én 25 fietstrainers die we als vrijwilligere trainer opleiden en inzetten.

Vliegende start voor Regisseurs Bewegen en Gezondheid

Structureel bewegen maakt gezond en weerbaar. Het zorgt voor gezondere Rotterdammers en uiteindelijk voor minder druk op de zorg. Daarom heeft het Sportbedrijf sinds begin juni 2024 een drietal regisseurs Bewegen en Gezondheid in dienst. Hun missie? Rotterdammers vanuit een gezondheidsinterventie begeleiden naar passend sport- of beweegaanbod, zodat ze structureel blijven bewegen. Regisseurs Eva, Niels en Roos begonnen met de doelgroep van de Val Niet Trainingen. Het begon met een globale opzet op een A4’tje. Inmiddels staat er een aanpak die resultaat oplevert.

Wat is jullie inbreng bij de Val-Niet-trainingen?

Eva: “Bij de Val Niet Trainingen volgen senioren 8 of 15 weken een training bij een lokale aanbieder om hun risico op vallen te verminderen. Maar als ze daarna weer thuis gaan zitten, heeft dat weinig nut gehad. Het heeft pas duurzaam effect als ze daarna blijven bewegen. Daarom bezoeken wij als regisseurs iedere Val Niet Training 1 of meerdere keren. We spreken met de welzijnspartij, fysiotherapeut en de mensen in de groep en kijken waar deze senioren behoefte aan hebben. Vervolgens proberen we hen te koppelen aan passend beweegaanbod in hun buurt.”

Hoe verleiden jullie deze doelgroep om te blijven bewegen?

Roos: “We hebben allerlei tools om de drempel naar structureel bewegen te verlagen. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er een clinic wordt gegeven tijdens de Val Niet Training. Zoals stoelgym of dansen voor senioren. Dat organiseren we met sportondernemers en verenigingen uit de buurt. We weten namelijk dat het helpt als ze de docent al een keer gezien hebben. We zetten allerlei middelen in zoals gesprekken of testen, maar ook bonnen of strippenkaarten waarmee de deelnemers gratis (proef)lessen kunnen volgen. Ook hebben we een overzicht gemaakt per gebied van het beweegaanbod dat passend is voor deze groep. Vaak weten mensen namelijk niet eens dat er gewoon een wandelgroep of yogales om de hoek zit.”

Wat kenmerkt deze doelgroep?

Niels: “De groepen bij een Val Niet Training zijn enorm verschillend. Van mensen die nog wekelijks op de tennisbaan staan tot ouderen die met een rollator binnenkomen. Maar ook verschillen in leeftijd, cultuur en belastbaarheid. Het mooie is dat er bijna altijd een soort groepsgevoel ontstaat. Zo herinner ik me een groep die enorm divers was. Bij de tweede les viel een dame – hoe ongelukkig – tijdens de Val Niet Training. Een enorme shock natuurlijk, ook voor de groep. Maar daarna bloeide er iets heel moois op. De groep regelde bloemen en ging bij haar op de koffie. En nog steeds is deze groep met elkaar in beweging. Dat is heel mooi om te zien, de sociale cohesie die ontstaat.”

Wat maakt jullie functie zo waardevol?

Eva: “We laten mensen zien dat er altijd iets is wat bij ze past. Er kunnen allerlei redenen zijn voor iemand om toch af te haken. Wij proberen die kans zo klein mogelijk te maken. Ook door in een groep verbindingen te leggen. Dan hoor ik bijvoorbeeld dat iemand twijfelt over zwemmen. En ik weet dat iemand anders uit de groep al zwemt. Dan koppel ik ze aan elkaar: hé zij zwemt al, dan ga je toch een keertje mee?”

Niels: “Dat klopt, die verbindende functie is heel mooi. Ook met de zorg- en welzijnspartijen in de gebieden. We horen regelmatig terug dat zij al zo lang op zoek waren naar de juiste ingang voor bewegen. Wat dat betreft is onze functie echt een aanvulling daarin.”

Roos: “We kijken echt naar de groep. En soms is met elkaar bewegen de grootste motivatie. Dan is het ook mogelijk om de hele groep bij een sportaanbieder te plaatsen. In Delfshaven konden we de verbinding maken tussen een Kaapverdiaanse groep en een pas begonnen sportaanbieder. Deze groep senioren, die elkaar leerde kennen bij een Val Niet Training, beweegt nu elke vrijdagochtend met elkaar. Die juiste verbinding leggen is wat onze functie zo mooi maakt.”

Waar kijken jullie naar uit voor 2025?

Niels: “We hebben nu een goede basis gelegd, vooral bij de Val Niet aanpak. Volgend jaar willen we nog meer Rotterdammers bereiken en nog betere verbindingen leggen tussen zorg, welzijn en sport. Zo willen we aanhaken bij de ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ en ‘welzijn op recept’. Daarover voeren we nu gesprekken met welzijnsorganisaties. Samen met onze partners in het beweegdomein SportMEE en Rotterdam Sportsupport, maar natuurlijk ook met gemeente Rotterdam en welzijns- en zorgpartijen staan we te popelen om nog meer verbindingen te leggen en zo impact te maken.”

Excellente exploitatie

In een stad waar ruimte schaars is en sportplekken populair zijn, willen we het maximale halen uit onze locaties. Door slimme planning, kwalitatief onderhoud en samenwerking met gebruikers zorgen we voor sportlocaties die goed draaien én prettig zijn in gebruik.

Verder met verduurzaming van sportaccommodaties

Bezig zijn met duurzaamheid is geen sprint, maar een marathon. Afgelopen jaar werkten we verder aan onze doelen en methodes om onze sportaccommodaties energiezuiniger te maken.

Met dit soort slimme investeringen werken aan een groener sportklimaat. Sinds 2024 werken we ook nou samen met DCMR, het regionale milieucontroleorgaan. Zij toetsen niet alleen onze sportaccommodaties, maar denken ook actief mee hoe we de hele vastgoedportefeuille verder kunnen verduurzamen.

Ledverlichting: minder stroom, meer besparing

Op 37 locaties vervingen we de oude tl-verlichting door energiezuinige ledlampen. Dit scheelt maar liefst 80% energie. Een flinke besparing op ons energieverbruik!

Zonnepanelen en windwokkels: duurzame energie opwekken

Op 5 sportlocaties plaatsten we in totaal 284 zonnepanelen om meer eigen stroom op te wekken. Daarnaast vervingen we bij Sportpark Olympia traditionele vlaggenmasten door 5 windwokkels. Uit een eerdere pilot bleek hoeveel energie deze kleine windturbines opwekken. We kiezen er nu voor om vlaggenmasten te vervangen door windwokkels als de positie qua wind gunstig is. Zo grijpen we verschillende middelen aan om te verduurzamen en te besparen op energie.

Hybride installatie: energiebesparing in Zwembad IJsselmonde

In 2024 was Zwembad IJsselmonde 20 weken dicht voor een grondige renovatie. Een mooie aanleiding om gelijk te verduurzamen. Zo heeft het zwembad nu een hybride installatie. De nieuwe warmtepomp zorgt grotendeels voor de verwarming, terwijl een kleinere cv-ketel alleen op piekmomenten bijspringt. Sinds juli 2024 heeft dat al zo’n 85.000 kilo CO2-uitstoot bespaard ten opzichte van 2023.

Een sportcentrum vóór en mét de wijk

Vanaf het begin zijn de bewoners betrokken bij het nieuwe sportcentrum. In 2023 kozen ze zelf de naam en hun sportbehoeften hadden invloed op het ontwerp. “We hebben goed gekeken naar wat de wijk nodig heeft en welke sporten hier populair zijn,” zegt Miralem. Ook tijdens de opening kregen bezoekers de kans om input te geven. “We vroegen wat ze nog misten en kregen meteen bruikbare feedback. Zo konden we direct aan de slag met praktische verbeteringen, zoals extra haakjes in de toiletten.”

Slim ontwerp voor maximaal gebruik

Het nieuwe sportcentrum is niet alleen groter, maar ook slimmer ingericht. “We willen ruimtes optimaal kunnen benutten en onbenutte ruimte voorkomen,” legt Miralem uit. “Daarom hebben we bijvoorbeeld smalle, lange kleedkamers ontworpen, zodat er meer zitbanken zijn. Handig voor grote groepen, zoals schoolklassen. Ook andere ruimtes zijn flexibel in te delen. De sporthal kunnen we opsplitsen in 3 zalen, en in het zwembad kunnen verschillende activiteiten naast elkaar plaatsvinden. Zo kan er aan de ene kant discozwemmen zijn en aan de andere kant baby- en peuterzwemmen. Zonder dat ze last van elkaar hebben, omdat we ook de doucheruimtes kunnen scheiden.”

Van knus naar groots

De overgang naar een groot, modern sportcentrum was wennen. “In de beginmaanden waren gastheren en gastvrouwen aanwezig die onze bezoekers letterlijk wegwijs konden maken. En niet alleen bezoekers,” lacht Miralem. “Soms moesten we collega’s ophalen, omdat ze zelf verdwaald waren in het gebouw. Inmiddels draait alles op volle toeren. We hebben de ruimte om meer diversiteit in sport aan te bieden. Dat biedt absoluut meerwaarde voor de wijk. Een simpel voorbeeld: elk uur dat we banenzwemmen aanbieden, zit binnen een week vol. Dat zegt wel iets over de behoefte.”

Trots op de toekomst

Miralem kijkt trots terug op wat er staat. “Dit is een plek waar ook de komende generaties plezier van gaan hebben. En we blijven luisteren naar de wijk, zodat we het sportcentrum steeds beter kunnen laten aansluiten op de behoeften van de bewoners.”

Opening Sportcentrum Feyenoord: een nieuwe plek voor de wijk

Jarenlang was het Afrikanerbad dé plek om te zwemmen in Feyenoord. Knus, maar vooral… vol. Dit jaar opende het gloednieuwe Sportcentrum Feyenoord, 10 keer zo groot en klaar om de wijk in beweging te brengen. “Mensen stonden hier regelmatig door de ramen te gluren, nieuwsgierig naar wat er binnen gebeurde,” vertelt lovcatiemanager Miralem. Tijdens de feestelijke opening in oktober stroomden de wijkbewoners massaal binnen. Clinics in het zwembad en de sporthal zaten vol, en overal klonk dezelfde reactie: ‘Wauw, wat is dit mooi!’.

  • 0
  • 1
  • 2

Meer beweging op reststroken: slimme invulling van ongebruikte ruimte

Op Rotterdamse buitensportcomplexen is soms ruimte over: stroken grond die te klein zijn voor een officieel sportveld, maar te groot om onbenut te laten. In 2024 kregen 2 van zulke reststroken een nieuwe bestemming. Daarbij zorgden we niet alleen voor herinrichting van de ruimte, maar ook voor aanbod zodat je er echt kunt sporten. Hiervoor werken we graag samen met sportaanbieders en verenigingen. Zo krijgen we met elkaar weer nieuwe groepen Rotterdammers in beweging.

Nieuwe Buitengym in Blijdorp
Naast de velden van Hockeyclub Delfshaven staat sinds augustus 2024 de Buitengym, een grote groene zeecontainer. Die is goed gevuld met kettlebells, dumbells, bokszakken en andere sportspullen voor een stevige workout. Sportaanbieder Team City Bootcamp zocht namelijk een locatie voor hun bootcamptrainingen waarbij ze ook met materialen kunnen trainen. Team City Bootcamp investeerde in de Buitengym, wij vonden geschikte ruimte op het buitensportcomplex in Blijdorp.

Elke week vinden er 8 trainingen plaats voor verschillende doelgroepen. Zo kan iedereen – van beginners tot Hyrox-fanaten – op een laagdrempelige manier buiten sporten. En het mooie is: als we met elkaar samenwerken, bereiken we ook andere doelgroepen uit de omgeving. De sportaanbieder ontwikkelt bijvoorbeeld nieuw aanbod voor senioren uit de wijk. En is met de hockeyclub in gesprek over krachttraining voor jongeren.

Pumptrack in Charlois als magneet voor jongeren
Op het sportcomplex NV80 lag jarenlang een groot grasveld waar weinig mee gebeurde. Dankzij een gemeentelijke bijdrage konden we dit jaar een pumptrack aanleggen: een uitdagend parcours geschikt voor bmx’en, steppen en skaten. De pumptrack sluit goed aan bij het doel van NV80 dat allerlei urban sportactiviteiten organiseert voor jongeren. Buiten de activiteiten om is de pumptrack vrij toegankelijk voor de omgeving. Dat heeft een aanzuigende werking en stimuleert om de bmx of step te pakken.

Van lelijk eendje naar parel in Prins Alexander

Wat jarenlang een verouderde sporthal in exploitatie van Zadkine was, is nu een plek waar je graag naar binnen stapt. De voormalige Zadkinehal kreeg in 2024 een complete make-over en is nu als onderdeel van het Sportbedrijf Rotterdam terug als Sporthal Het Lage Land: fris, modern en helemaal klaar voor de toekomst. Dankzij duurzame materialen, verbeterde faciliteiten en een uitnodigende uitstraling is het een fijne plek voor sporters én publiek.

Er is al jaren een tekort aan geschikte locaties voor binnensporten en de bijbehorende competities. In Het Lage Land vinden er sinds 2024 weer volop wedstrijden plaats. De 3 verenigingen die door het stopzetten van de exploitatie door Zadkine bijna op straat kwamen te staan, hebben hun vertrouwde thuisbasis terug. In een compleet vernieuwd jasje. Dankzij de inzet van de gemeente, die de hal aankocht, én dankzij onze Projecten BV, die zorgde voor de renovatie. We zijn heel blij dat we deze belangrijke sportlocatie op deze manier konden behouden.

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Meer service, meer kwaliteit

Elke dag maken duizenden Rotterdammers gebruik van onze sportlocaties. En elke dag werken wij eraan om die ervaring nét iets beter te maken.

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Een megapuzzel van ongeveer 1.000 zwemlessers

In eerste instantie dachten we dat Zwembad IJsselmonde maar een korte periode dicht hoefde. Totdat bleek dat er een grondigere renovatie nodig was dan gedacht. Het gevolg: 20 weken dicht. Waar laat je dan alle leszwemmers, banenzwemmers, recreatiezwemmers, scholen en verenigingen? Bij Zwembad IJsselmonde stonden we voor de uitdaging om al die verschillende doelgroepen een goed alternatief te bieden. Locatiemanager Luis Ramos vertelt hoe die puzzel werd gelegd.

Puzzelen vooraf

Luis: “Het was een enorme operatie om ongeveer 1.000 zwemleskinderen te verplaatsen naar een andere locatie. We zijn gestart met een werkgroep om te bepalen hoe we dat gingen doen. Eerst inventariseerden we bij andere Sportbedrijf-locaties: op welke tijden hadden zij nog zwemwater vrij? Konden de zwemonderwijzers van ons IJsselmonde-team ondersteunen op die locatie? Dit wilden we graag zodat bijvoorbeeld groepen schoolzwemmen hun eigen zwemonderwijzer konden blijven. Het was een hele operatie waarbij we echt met heel het Sportbedrijf de schouders eronder hebben gezet.”

Communicatie naar klanten

“Toen we het plan eenmaal hadden, zijn we onze klanten gaan informeren. De reacties waren wisselend. Natuurlijk is het niet fijn om te horen dat je maandenlang geen zwemles meer kunt volgen in je eigen vertrouwde zwembad. We waren ons ervan bewust dat dat om flexibiliteit vroeg. Niet alleen van de ouders met een kind op zwemles, maar ook van de scholen, de verenigingen, de trouwe banenzwemmers en de andere zwembaden van het Sportbedrijf. Daarom hebben we direct duidelijk gemaakt dat we iedereen een goed alternatief wilden bieden. Zo konden klanten bijvoorbeeld hun voorkeur aangeven. Een heel team van collega’s binnen het Sportbedrijf hielp met de administratie daarvan en het plaatsen van de klant op de juiste plek.”

Warm welkom

“Meer dan 90% van onze klanten heeft tijdelijk ergens anders gezwommen. Vanuit het Sportbedrijf zorgden we voor een warm welkom op de nieuwe locatie. Zo kregen de klanten een rondleiding en een welkomstpakketje, zodat ze er de weg leerden kennen. Het was misschien geen leuk besluit om dicht te gaan, maar we hebben er alles aan gedaan om de pijn te verzachten. Tegelijkertijd roken we onze kans om – nu we toch dicht waren – gelijk de garderobe, kleedruimtes en kluisjes aan te pakken. Die waren namelijk toe aan een upgrade.”

Puzzelen achteraf

“En toen kwam het moment dat Zwembad IJsselmonde weer open kon. Toen begon het hele feestje opnieuw: klanten informeren en voor iedereen weer een plekje vinden. Vooral voor de leszwemmers was dat best een puzzel. In die maanden waren veel kinderen natuurlijk doorgestroomd naar een ander niveau. We moesten dus hun progressie evalueren en alle kinderen opnieuw indelen. Uiteindelijk is ons dat goed gelukt en hadden we zelfs ruimte om 180 kinderen op te roepen voor hun eerste zwemles.”

Certificaat voor gezondere keuzes in de horeca

Bij sporten en bewegen hoort gezond eten. Daarom bieden we gasten in onze horeca een gezondere keuze per product. Niet door de patat en Snickers te verbannen, maar door keuzes te bieden. Naast een snack is er ook fruit, een zakje nootjes of een flesje water. En wist je dat onze bittergarnituur inmiddels vegan is? Net zo lekker én gezonder. In 2024 ontvingen wij het certificaat voor Topprestatie 1 volgens de JOGG Teamfit-norm. Dit betekent dat minimaal een derde deel van ons assortiment uit een gezondere keuze bestaat.

Een deel van onze gasten vindt dat een verbetering. Maar niet iedereen. Een kinderfeestje zonder patat? Dat is een brug te ver. En dat begrijpen we. Daarom voegen we gezondere keuzes toe zonder iets af te pakken. Een zakje fruit of groente naast de frietjes, bijvoorbeeld. Ook zakelijke arrangementen bevatten altijd een gezonder alternatief. We merken dat bedrijven dat steeds belangrijker vinden. Zo verweven we gezondere keuzes steeds meer in ons aanbod. Als de kwaliteit en smaak maar goed zijn, toch?

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Digitale inhaalslag: de weg naar een betere klantbeleving

Een betaling regelen via je bank-app of een bestelling plaatsen bij een webshop? Dat gaat soepel en snel. Waarom zou dat anders zijn als je een zwemles wilt plannen of een gymzaal wilt huren? Onze ambitie: je ziet een beschikbare zaal, rekent af en kunt direct naar binnen. Om dat mogelijk te maken, werken we achter de schermen hard aan een digitale inhaalslag. Tot nu toe waren veel van onze systemen en processen namelijk versnipperd of omslachtig. Een simpel verzoek, zoals het wijzigen van een e-mailadres, betekende dat dit handmatig in meerdere systemen moest worden aangepast. Foutgevoelig en onnodig ingewikkeld.

In 2024 hebben we de eerste stappen gezet naar structuur en overzicht in ons IT-landschap. Het raamwerk en de kaders staan, dankzij de komst van een eigen ICT-servicemanager, informatiearchitect en Security Officer. Deze nieuwe collega’s werken met ons aan veilige en efficiënte systemen waarin alles beter met elkaar samenwerkt. De professionaliseringsslag die we maken kost tijd en energie. Maar het doel is helder: een nieuwe website, webshop en Mijn-omgeving waarin onze klanten hun sportzaken net zo soepel kunnen regelen als ze gewend zijn in de digitale wereld van vandaag.

Minder schakels, meer service: dit is de nieuwe Klantenservice

Elke dag ontvangen we honderden telefoontjes en mails. Onze Klantenservice handelt 80 tot 90% direct af en zet de rest uit bij collega’s. Dit team is hét aanspreekpunt voor al onze klanten: van zwemlesouders tot sportverenigingen. Sinds 2024 werken we in een nieuwe organisatiestructuur, met een nieuwe samenstelling van het team Klantenservice. Collega Ellen de Ridder vertelt wat er is veranderd.

 

 

Wat doen jullie nu anders dan voorheen?

Ellen: “Omdat we vanuit verschillende teams nu 1 team zijn, verlopen onze processen en taken veel efficiënter. Daardoor kunnen we klanten veel sneller helpen. Belt een huurder bijvoorbeeld over zaalhuur? Dan moest een collega voorheen navraag doen bij een administratieve collega. Nu zitten we letterlijk dichter bij elkaar. Daardoor kunnen we snel schakelen en direct antwoord geven aan de klant. Een ander verschil is dat collega’s nu meerdere taken uitvoeren. Zo zijn we flexibeler, kunnen we meer vragen zelf beantwoorden én kunnen we de werkdruk beter verdelen.”

Hoe hebben jullie dit bereikt?

“In 2024 hebben we alle processen in kaart gebracht en gekeken welke verbeteringen we zien. Daar zaten ook verbeteringen bij die we heel snel konden realiseren. Bijvoorbeeld dat front- en backoffice nu veel makkelijker bij elkaars informatie kunnen. Of dat we minder tijd kwijt zijn met zoeken naar informatie doordat nu alles in 1 systeem staat. Alles is beter gestroomlijnd nu.”

Wat merkt de klant hiervan?

“Van heel veel interne processen merkt de klant natuurlijk niet zo veel. Wél merkt dat klant dat we sneller kunnen helpen. Een simpel voorbeeld: ons callcenter kan nu zelf van afstand de deur voor een klant bij een sportaccommodatie openen. Zonder tussenkomst van een andere collega. Verder hebben we onze systemen en de basis verbeterd. Dat legt de basis voor ons klantcontact in de toekomst. We kunnen nu onze website en webshop gebruiksvriendelijker gaan maken, omdat we de zaken aan de achterkant beter geregeld hebben.”

Hoe ervaren jij en je collega’s deze veranderingen?

“Het grootste voordeel is dat we nu echt 1 team zijn. Er is overzicht en inzicht, en dat brengt rust. Het werkt gewoon een stuk prettiger om niet meer overal versnipperde informatie vandaan te hoeven halen. We willen namelijk niets liever dan onze klanten verder helpen. Dat zit echt in het DNA van ons team. Maar collega’s waren nog wel zoekende: wat mag ik wel zelf bepalen, en wat niet? Daarom hebben we met elkaar dit jaar ook kaders bepaald. Zodat je zelf kunt bepalen of een situatie om iets extra’s vraagt. Zoals een cadeautje opsturen naar een ziek kind dat én jarig was én niet kon afzwemmen. Die kleine dingen maken namelijk het verschil.”

“Ik houd mijn spreekbeurt over wedstrijd-zwemmen. Heeft u misschien promotie-materiaal voor mij?”

Fien uit groep 6 stuurde zelf een mailtje naar ons met bovenstaande vraag. Onze collega Debby Willemsz vond dit hartstikke knap voor iemand uit groep 6. En omdat Debby en haar team zwemambassadeurs nou juist zoveel mogelijk kids enthousiast willen krijgen voor de zwemsport greep ze haar kans om de spreekbeurt te ‘upgraden’.

Naast informatie en promotiemateriaal regelde Debby een clinic wedstrijdzwemen voor de hele klas. Een win-win situatie; Fien had een hele bijzondere spreekbeurt én we lieten 20 kids kennismaken met wedstrijdzwemmen. Fien haar dag kon niet meer stuk.

Nieuw: Projecten BV

Sinds 2024 hebben we een club eigen mensen die aan de lat staan voor verschillende opdrachten uit het Integraal Huisvestingsplan van de gemeente. Van onderhoud en renovatie tot complete nieuwbouw. Op die manier kunnen wij tijdens bouw en realisatie al streven naar excellente exploitatie.

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Aan de slag met nieuw clubgebouw op Erasmuspad

Toen voetbalclub Steeds Hooger een paar jaar geleden verhuisde naar de locatie aan het Erasmuspad, maakte de club afspraken met de gemeente. Onder andere over een nieuw gebouw. Sinds 2024 pakt onze Projecten BV dit soort bouwprojecten op voor de gemeente. Het clubgebouw op het Erasmuspad is het eerste gebouw dat we van A tot Z realiseren. In 2024 braken we het clubgebouw af tot op de steunmuren en fundering, om het vervolgens weer op te bouwen.

In 2024 kwam deze opdracht voor realisatie nadat we haalbaarheidsonderzoeken hadden uitgevoerd en ramingen hadden gemaakt. We hebben alle plannen uitgewerkt en daar ook ideeën aan toegevoegd vanuit onze expertise. Bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Bijzonder bij dit project is namelijk dat we warmte opwekken via het kunstgrasveld naast het clubgebouw. Deze warmte wordt opgeslagen en in de winter gebruikt om het clubgebouw te verwarmen.

In bijna elk bouwproject ontstaat er op een gegeven moment druk op de planning. Zo ook hier, omdat de tijdelijke huisvesting van Steeds Hooger in juni 2025 verdwijnt vanwege de aanleg van een kunstgrasveld. Terwijl het nieuwe clubgebouw naar verwachting pas in augustus 2025 klaar is. Onze rol in het voortraject was daarom ook belangrijk. We weten wat de vereniging nodig heeft en spreken dezelfde taal. Samen hebben we steeds vraagstukken rondom planning en tijdelijke huisvesting besproken en opgelost.

Nieuwe visie: Het Flexibele Clubgebouw

In de komende jaren zijn verschillende clubgebouwen op sportcomplexen toe aan renovatie of vervanging. Hoe maak je daarbij zo optimaal mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte? Deze vraag hield onze collega’s van de Projecten BV al een tijdje bezig. Frank Razenberg vertelt hoe hij en zijn collega’s tot een nieuwe, toekomstbestendige visie voor clubgebouwen kwamen.

De noodzaak voor een nieuwe visie

“Gelukkig wil de gemeente Rotterdam de vierkante meters voor sport in de buitenruimte graag behouden. Maar er ontstaat wel druk op die ruimte. Daarom hebben we vanuit de gemeente de opdracht om te kijken naar functiemenging op de sportcomplexen. Dat doen we op de sportvelden bijvoorbeeld al. Door samen te werken met verenigingen en de velden ook aan andere gebruikers te verhuren. Een volgende stap zijn de clubgebouwen, want die staan een groot deel van de week leeg. Hoe maken we daarbij het verschil?”

Van onderbuikgevoel naar concept

“Vanaf het begin was ons gevoel dat we iets met de traditionele kleedkamers moesten. Want: hoe maak je die nou multifunctioneel? Ze nemen veel ruimte in op sportcomplexen, maar worden niet continu gebruikt. Een belangrijk moment in onze zoektocht was ons onderzoek bij de sportverenigingen. We hebben het gebruik van de kleedkamers met hen besproken en ook het douchegebruik onderzocht. En wat bleek? Recreatie- en jeugdteams douchen steeds minder. Op basis van dat resultaat ontstond bij ons het idee om de douches uit de kleedkamers te halen. Wie wil douchen, kan nog steeds douchen, maar dan op een andere plek. De droge ruimte die overblijft, kan nog steeds gebruikt worden voor omkleden en de wedstrijd bespreken. Maar is tegelijkertijd veel beter in te zetten op andere momenten in de week. Bijvoorbeeld voor vergaderingen of activiteiten van welzijnsorganisaties.”

Flexibele, toekomstbestendige bouw

“Dit idee zijn we verder gaan ontwikkelen. Ook hebben we gesproken met onder andere de gemeente, met aanbieders van modulaire bouw en met de verenigingen zelf. Hét Flexibele Clubgebouw is het eindresultaat: een levendige ontmoetingsplek waar sporters, buurtbewoners, kinderen en ouderen terecht kunnen. De basis bestaat uit een toekomstbestendig, modulair en circulair concept dat multifunctionele ruimtes biedt voor sport en gemeenschapsactiviteiten. Door herbruikbare materialen is op- en afschalen in de toekomst mogelijk. En door te standaardiseren worden nieuwbouw, renovatie en verbouw efficiënt en betaalbaar. Bovendien kan elke vereniging zijn eigen draai geven aan het ontwerp qua uitstraling en praktische indeling, zodat het ook unieke plekken worden.”

Volwaardig cricketveld op Rotterdam-Zuid

Cricket is een sport die bij steeds meer Rotterdammers tot de verbeelding spreekt. Ook bij veel Rotterdammers op Zuid met een Pakistaanse of Indiase achtergrond. Niet zo gek ook, want in 2021 werd Punjab Cricket Club Rotterdam (PCCR) landskampioen. Voor de officiële wedstrijden had deze cricketclub behoefte aan een fullsize cricketveld. De gemeente vroeg ons om het veld te realiseren.

Multifunctioneel gebruik
Tijdens de plannen en realisatie hebben we uiteraard gekeken naar multifunctioneel gebruik van het veld. Want: buiten het cricketseizoen van april tot en met september ligt het veld er maar verlaten bij. En dat is zonde, want een cricketveld is al snel 2 tot 3 keer zo groot als een voetbalveld. Daarom passen we verbeterde kwaliteit gras toe bij de aanleg van het cricketveld. Zodat het veld ook belastbaar is voor voetbal. Bijvoorbeeld als professionele, bezoekende voetbalclubs in de regio een trainingsaccommodatie zoeken.

Cricketveld met draintalent
Bij de aanleg van het cricketveld hebben we gekeken naar de samenstelling van het gras en draintalent toegepast. Dit deden we om een verbeterde kwaliteit gras te krijgen. Een sportveld met draintalent zorgt namelijk voor een snelle waterafvoer. Daardoor voorkomen we plassen en slechte plekken, zodat het veld sneller bespeelbaar is na regenval. Dit verbetert de speelkwaliteit en vermindert afgelaste wedstrijden. Bovendien draagt het systeem bij aan duurzaam waterbeheer door (regen)water efficiënt af te voeren of te gebruiken.

Uitdagingen in de planning
De planning was in dit project een grote uitdaging. Vanwege hevige regenval in de laatste maanden van 2024 zijn niet alle gewenste werkzaamheden uitgevoerd. Het zwaar materieel dat nodig was voor de werkzaamheden zou het veld alleen maar beschadigen. Gelukkig konden we profiteren van het droge voorjaar van 2025. Op 14 april rolden we 18.500 m2 grasmat uit.

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

TIJDLIJN
2024

Ook in 2024 was Rotterdam weer dé plek voor veel sportevenementen. Van groot tot klein, in zowel top- als breedtesporten. Voor een aantal evenementen organiseerde het Sportbedrijf in aanloop naar een evenement verschillende side-events. Hier vind je een beknopt overzicht van het afgelopen jaar.

1 t/m 30 april 2024

010 op weg naar Parijs- BAM!

Speciaal voor alle meiden van 8 t/m 16 jaar organiseerden we in de maand april de actie BAM! Meiden konden gratis kennis met een vecht- of verdedigingssport naar keuze.

1-8-15-22-23-29 juni / 6 juli 2024

Fietsfeesten- Tour de France Femme

Rotterdam kleurde geel richting de komst van de Tour de France Femmes. De grootste wedstrijd in het vrouwenwielrennen.

13 t/m 14 april 2023

Rotterdam Marathon

Rondom dit evenement in de stad organiseerden we verschillende side-events. Bijvoorbeeld Your Marathon Challenge, The Walk en de Kidsrun. Mooi om iedereen zo hard mogelijk te zien lopen.

20 juni 2024

The Final en The Final Special- Ahoy

The Final is het slottoernooi op de Mini Finals, die gedurende het schooljaar in elk gebied plaatsvinden. In Ahoy komen scholen uit heel Rotterdam samen om te sporten én om andere sporten te leren kennen. Ruim 20 aanvullende activiteiten zijn georganiseerd om deze kinderen andere sporten te laten beoefenen, zoals Urban Sports en bijvoorbeeld rolstoelbasketbal.

22 t/m 23 juni 2024

3×3 basketbal – Annie MG Schmidtplein

4-6-8 -10-11-13 september 2024

Premier padel- Zuiderpark Padel — Sportbedrijf Rotterdam

De beste padelspelers waren in Rotterdam! In Ahoy werd voor de eerste keer Premier Padel gespeeld. Om jullie kennis te laten met de sport ‘padel’ werden er in het Zuiderpark te gekke activiteiten georganiseerd in samenwerking met Padel Only.

28 november t/m 1 december

RQM

Van 28 november t/m 1 december 2024 melden nationale en internationale topzwemmers zich weer in Zwemcentrum Rotterdam, voor de jaarlijkse Rotterdam Qualification Meet (RQM). De RQM is niet alleen een cruciaal kwalificatiemoment voor internationale toernooien. Maar ook een perfecte voorbereiding voor het WK kortebaan in Budapest.

1 t/m 30 april 2024

010 op weg naar Parijs- BAM!

Speciaal voor alle meiden van 8 t/m 16 jaar organiseerden we in de maand april de actie BAM! Meiden konden gratis kennis met een vecht- of verdedigingssport naar keuze.

1-8-15-22-23-29 juni / 6 juli 2024

Fietsfeesten- Tour de France Femme

Rotterdam kleurde geel richting de komst van de Tour de France Femmes. De grootste wedstrijd in het vrouwenwielrennen.

13 t/m 14 april 2023

Rotterdam Marathon

Rondom dit evenement in de stad organiseerden we verschillende side-events. Bijvoorbeeld Your Marathon Challenge, The Walk en de Kidsrun. Mooi om iedereen zo hard mogelijk te zien lopen.

20 juni 2024

The Final en The Final Special- Ahoy

The Final is het slottoernooi op de Mini Finals, die gedurende het schooljaar in elk gebied plaatsvinden. In Ahoy komen scholen uit heel Rotterdam samen om te sporten én om andere sporten te leren kennen. Ruim 20 aanvullende activiteiten zijn georganiseerd om deze kinderen andere sporten te laten beoefenen, zoals Urban Sports en bijvoorbeeld rolstoelbasketbal.

22 t/m 23 juni 2024

3×3 basketbal – Annie MG Schmidtplein

4-6-8 -10-11-13 september 2024

Premier padel- Zuiderpark Padel — Sportbedrijf Rotterdam

De beste padelspelers waren in Rotterdam! In Ahoy werd voor de eerste keer Premier Padel gespeeld. Om jullie kennis te laten met de sport ‘padel’ werden er in het Zuiderpark te gekke activiteiten georganiseerd in samenwerking met Padel Only.

28 november t/m 1 december

RQM

Van 28 november t/m 1 december 2024 melden nationale en internationale topzwemmers zich weer in Zwemcentrum Rotterdam, voor de jaarlijkse Rotterdam Qualification Meet (RQM). De RQM is niet alleen een cruciaal kwalificatiemoment voor internationale toernooien. Maar ook een perfecte voorbereiding voor het WK kortebaan in Budapest.

2024 IN
CIJFERS

Sportbedrijf Rotterdam heeft in haar 5e jaar weer veel mooie resultaten bereikt.

7780 zwemdiploma’s behaald


in totaal werden er in 2024 7780 zwemdiploma’s uitgereikt. Dat zijn een hoop leuke feestjes geweest in onze zwembaden. In dit aantal zitten ook diploma’s voor volwassenen en diploma’s die tijdens het schoolzwemmen werden behaald.

1.700.000 kW energie opgewekt


In 2024 scheen de zon iets minder dan het jaar ervoor, maar met deze energie konden we heel wat lampen laten branden en zwemwater verwarmen.

36 maaibeurten per grasveld


Onze maaiploeg ging in 2024 36 keer langs op elk natuurgrasveld in Rotterdam. Wie houdt er nou niet van een strak gemaaide grasmat?

9 sportvelden vervangen


Team Onderhoud verving in 2024 9 sportvelden die toe waren aan groot onderhoud. Daarnaast werden in de zomer natuurlijk meer velden onder handen genomen voor jaarlijks onderhoud.

168.925 uren in onze sportzalen


Er werd weer flink gegymd en gesport in onze zalen en hallen, door schoolklassen, verenigingen en groepen vrienden of collega’s. Lekker bezig Rotterdammers!

66.207 uren sporten op onze velden


Ook in de buitenlucht werd er veel bewogen. Heerlijk toch? Met de wind door je haar of de zon op je bol.

1.043.949 bezoeken in onze zwembaden


Verdeeld over onze 10 zwembaden, waaronder de twee buitenbaden in Pernis en Hoek van Holland kwam meer dan 1 miljoen keer iemand zwemmen!

264.763 deelnames aan schoolzwemmen


In 2024 kwam er 264.763 keer een leerling schoolzwemmen. En wist je dat tijdens schoolzwemmen ook toffe activiteiten worden gedaan zoals waterpoloclinics, wedstrijdzwemmen en survivalzwemmen? Zo maken leerlingen ook kennis met zwemmen als sport.